Standard Porta Potty Rental in the Phoenix Area
A standard porta potty is the single-stall, non-flushing unit you see on most jobsites and at most outdoor events. It has a holding tank, a toilet seat, a urinal, a vent stack and usually a hand sanitizer dispenser. It needs no water or power, so it works almost anywhere a truck can reach.
Get quotes: (888) 788-1197
This is the workhorse of the industry. Most quotes in the Valley start with this unit, and most counts in the rules (OSHA Table D-1, the Maricopa County 1 per 20 and 1 per 100 ratios) are written with a unit like this in mind.
It is the right pick when the goal is coverage and cost, not comfort. If your guests are dressed up or the event runs into the night, look at the flushing or trailer options instead.
Quick facts
Best uses for a standard porta potty
What to ask the operator
- Is a hand sanitizer dispenser included?
- How often will it be serviced, and what does an extra service cost?
- Can it be anchored or staked if we get monsoon wind?
Valley tip: Summer heat in the Valley makes odor control matter more. Ask how often the operator services units in June through September.
The rules that apply
| Source | What it says |
|---|---|
| OSHA 29 CFR 1926.51(c), Table D-1 | Construction sites: 1 toilet for 20 or fewer workers; 1 seat and 1 urinal per 40 workers at 20 or more; 1 seat and 1 urinal per 50 workers at 200 or more. |
| Maricopa County Environmental Health Code, Ch. II Sec. 6 Reg. 5 | Construction sites need at least 1 toilet per 20 persons, within 200 feet of each work area. |
| OSHA interpretation letter, May 17 2006 | A toilet that is unsanitary or too far away is not "provided." The letter points to ANSI Z4.3, which calls for a unit used by up to 10 people to be serviced at least weekly. |
| Maricopa County Solid Waste Permitting | Portable restroom units made available for use must be permitted by the county. Ask any operator for their county permit. |
Summaries checked against the source on 2026-11-03. Always confirm with your permitting office.
Pricing
We are building a Phoenix Price Index from operator quotes and will publish real ranges here once we have them. Until then, see how pricing works or call for a live quote.
Questions people ask
Does a standard unit count toward OSHA requirements?
Yes. OSHA counts toilet facilities, and a chemical toilet is allowed where there is no sanitary sewer unless local code says otherwise.
Is a standard unit ADA compliant?
No. A standard unit is too small for a wheelchair. Pair it with at least one accessible unit when the public will use it.
Compare other units
Flushing Porta Potty
A flushing porta potty looks like a standard unit from outside but adds a foot-pump flush that rinses the bowl...
ADA Accessible Porta Potty
An ADA accessible porta potty is a larger, ground-level unit with room for a wheelchair to turn, grab bars and...
Restroom Trailer
A restroom trailer is a towed unit with real flushing toilets, sinks, mirrors and lighting in separate rooms...
All unit types | How many do I need?